SON DAKİKA

Diyetisyen Cansu BÜYÜKBAŞ

SOĞUYAN HAVALARLA BİRLİKTE DÜŞEN
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

Hastalıklarla ve enfeksiyonlarla başa çıkabilmek
için dikkat edilmesi gerekenler:
Vücudumuzun savunma sistemi olan ve hastalıklara
karşı koruyan bağışıklık sisteminin desteklenmesi
ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı
direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip, kanser
gibi hastalıklardan etkilenme olasılığını azaltmak
özellikle soğuyan havalarla daha da önem
kazanmaktadır.
Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin
yetersizlikleridir. Günlük beslenmede çok
fazla şekere yer verilmesi, obezite, alkol tüketimi,
gerektiğinden fazla kalori alımı gibi çeşitli
nedenlerle de bağışıklık sisteminin işlevi azalır.
Yeterli ve dengeli beslenme, vücut direncini arttırarak
bizi hastalıklara karşı koruyan en etkili
çözümdür. Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmemizden
eksik etmememiz gereken besinler
vardır.
Atkins-dietBağışıklık Sistemini Güçlendiren Top 10
Besin
1.Su için:
Sıcaklığın azalmasıyla doğru orantılı olarak su
tüketimi de azalır. Ancak biz havalardan dolayı
eksikliğini daha az hissetsekte, vücudumuzun su
ihtiyacı her mevsimde devam eder. Bu nedenle
dolaşımın hızlanması ve toksik maddelerin vücuttan
uzaklaştırılması için günde en az 2.5-3
litre su tüketmeye özen gösterin.
2.Taze meyve sebze tüketin:
Sebze ve meyveler sahip oldukları antioksidanlar
(A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler,
selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve
bazı fenolik bileşikler) sayesinde bağışıklık sistemini
güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut
direncini artırırlar.
Özellikle C vitamininden zengin kivi, kuşburnu,
greyfurt, portakal, mandalina, nar gibi meyveleri,
yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz, pazı,
ıspanak,pırasa gibi yeşil yapraklı sebzeleri, A vitamini
türevi olan beta-karoten içeren domates,
brokoli, havuç, balkabağı gibi sebzeleri ve E vitamininden
zengin ceviz, fındık, badem gibi yağlı
tohumları daha sık tüketmeye çalışın

3.Sarımsaktan vazgeçmeyin:
Hem güçlü bir antioksidan hem de
antimikrobiyal bir besin olan sarımsak,
içerdiği allicin ve sülfür sayesinde mikrop ve
bakterilere karşı vücudu korur. Yemeklerinize
ve salatalarınıza ilave edebilirsiniz.
4.Yoğurt ve Kefir tüketin:
Fermente ürünler hem bağışıklığınız hem de
bağırsak floranız için vazgeçilmez besinlerdir.
Günlük kalsiyum alımını sağlamak ve yararlı
mikroorganizmalardan faydalanmak için günde
en az 2 porsiyon fermente süt grubu (kefir,
probiyotik yoğurtlar, ev yapımı mayalanmış
yoğurt) tüketmeye çalışın.
5.Yulaf tüketin:
Prebiyotik bir besin olan yulaf ezmesi bağırsak
sistemi için büyük önem taşıyan besinlerden
biridir. Özellikle fermente süt ürünler ile
beraber tüketildiğinde sağlık etkisi artmaktadır.
Prebiyotik lifler , fermente süt ürünlerinin
içinde bulunan yararlı mikroorganizmaların
besin kaynağı olduğu için mikroorganizmaların
üremesi , çoğalması ve yaşamlarını
sürdürebilmeleri için elzemdir. Hem bağırsak
sağlığı hem de bağışıklık sistemi üzerinde
olumlu etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda
kan yağlarının atımını kolaylaştırarak kalpdamar
hastalıklarına karşı da koruyucudur.
6.Yeşil çay ve Ekinezya çayı tüketin:
Antioksidan değeri yüksek olan bu bitkilerin
çayları bağışıklık sisteminin arttırılmasına
katkı sağlar. Tüketimine engel olacak herhangi
bir rahatsızlığınız yok ise (hipertansiyon vb.)
uzmanınıza danışarak düzenli olarak günde 1-2
fincan tüketebilirsiniz.
7.Zencefil, zerdeçal, ve ile beslenmenizi
destekleyin:
Zerdeçal ve zencefil antioksidan içerikleri
nedeniyle bağışıklık sistemi için önemli
baharatlardandır.
Zerdeçalın etken maddesi olan kurkuminin
, yapılan çalışmalar sonucunda hücrelerde
ki oksidatif hasarı engelleyerek hücrelerin

enfeksiyonlara karşı direncini arttırdığı ,
aktioksidan ve anti tümör etki gösterdigi
görülmektedir.
Zencefil; vücucutta termik etkiyi arttırarak
metabolizma hızını arttırma, dolaşımı
hızlandırarak toksin maddeleri vücuttan
uzaklaştırma etkisine sahiptir.
8.Kaliteli protein alın:
Haftada en az iki gün özellikle somon , sardalye
gibi yağlı balık tüketin.
Kolesterol probleminiz yoksa anne sütünden
sonra gelen en değerli protein olan yumurtayı
her sabah düzenli olarak kahvaltılarınızda
tüketin.
Özellikle dışarıda
yağsız ve parça, lop
et tercih edin.
9.Şekerden uzak
durun:
Son yıllarda yapılan
çalışmalar fazla
şeker tüketiminin
bağırsak florasını
bozarak bağışıklık
sistemini
baskıladığını
göstermektedir.
Bu nedenle
beslenmenizde
mümkün olduğu
kadar şeker ve
şekerli besinleri azaltın.
10.Çinkodan zengin beslenin:
Zihinsel fonksiyonlarda,vücudun kendi kendini
iyileştirmesi ve yenilemesinde, bağışıklık
sisteminin güçlenmesinde önemli yere sahip
olan çinkodan zengin besinler kuruyemişler,
yumurta, karaciğer, deniz ürünleri ve et
ürünlerinde bulunmaktadır.

 

Yorumlar

Yorum

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*